Podzim? A proč ne?

6. října 2017


Znáte to, než se nadějete, léto skončí, denní světlo už zdaleka nevídáte pozdě večer, neustále fouká za krk, prší a bouří, po ránu už vás nelechtají sluneční paprsky po tvářích a mnohdy se jich nedočkáte ani přes den… No jo. Podzim je tady. Co bylo v dětství radostí, to je dnes jen jedna „velká deprese“. Mohli jsme dokola sbírat kaštany, pouštět draky, válet se v listech, točit se v dešti, pobíhat venku s kamarády klidně i v psím počasí či se radovat z pomalu přicházejících svátků. Kdežto dnes?

Studenti jakéhokoli věku jsou nešťastní ze školy a z povinností, co jim začátek roku přinesl. Dospělí musí jejich stížnosti poslouchat, řešit kázeňské přestupky a s dětmi se učit. A jak už jsem zmínil v minulém článku, začátky bývají zpravidla těžké, a to platí i pro začátek školního roku.

Podzim je zkrátka rok za rokem pro čím dál tím větší masu lidí utrpením. Co kdyby zkrátka podzim nebyl, přece by bylo všechno jednodušší, no ne?

Chyba. Copak se nedá na podzimu najít nic pozitivního? Samozřejmě, že dá, stačí jen zapojit fantazii, optimismus a zkrátka se nezaměřovat na věci negativního rázu. Stačí jen chtít! A že jste neustále ve stresu a na fantazii není čas? Výmluvy. Ukážu vám, jak si se stresem nebo nekreativní a smutnou náladou poradit.


Zaprvé, místo neustálého koukání z okna, stěžování si na déšť, na všechno, co kvůli němu nemůžete dělat anebo na to, že nic nestíháte, si dejte něco sladkého. Období plavek je pryč, figuru si už hlídat tolik nemusíte, tak si trochu zlepšete náladu a nemyslete chvíli na následky!

Mimochodem, u trošky sladkého se výborně začíná nová kniha nebo seriál. A jestliže je venku pořád hnusně, proč se prostě nezabavit nějak jinak?

Tip pro maturanty: Jestliže se vám nechce do povinné četby a zvládáte číst víc věcí najednou, kombinujte knihy do školy s něčím, co se vám číst chce. A toho sladkého si vezměte dvojnásob, mozek to nastartuje a hned se bude třeba taková „Nesnesitelná lehkost bytí“ louskat rychleji.

Zadruhé, až se přejíte sladkým a bude vám špatně (jako třeba mně), dejte si bylinkový čaj. A jestli jste se nepřejedli, dejte si ho taky. Možná vám navodí ospalejší náladu, ale rozhodně budete klidnější.

A zatřetí? Jestliže jste i po prvních dvou bodech pořád ve stresu a nevíte, co dřív, tak mám tipů hned několik. Nejprve si zkuste sepsat, co všechno musíte udělat - nebo spíš, co všechno máte v plánu. Protože jediná věc, kterou musíme, je umřít. :D

Jakmile si to sepíšete, zkuste si postupně plnit věci, bod po bodu, den po dni. A večer, než uniknete do snů, si sedněte do tureckého sedu a se zavřenýma očima chvíli zhluboka dýchejte. Meditace ještě nikdy nikoho nezabila, naopak uvidíte, že se vám hned bude usínat lépe! Já sám se k tomu i vždycky protáhnu, ale to už je spíš takový bonus navíc.


A na závěr mám ještě jednu radu: nemyslete. Zkuste občas vypnout a zapomenout na to, že máte tohle a tamto, že musíte splnit trilion povinností, že nic nestíháte… Jsme jenom lidi. I já jsem jenom člověk. Vezměte si třeba album starých fotek a koukněte se na to, jak jste si užívali podzimu jako malí. Jo, možná vás přepadne nostalgie, ale na druhou stranu se třeba u těch vzpomínek i zasmějete. Nebo si vyrobte draka a jděte si ho pustit do parku! V každém z nás přece přebývá dítě, ať už je nám patnáct, dvacet anebo padesát.

A nezapomeňte se dívat kolem sebe a poslouchat. Svět je krásný a občas je moc fajn si najít čas na to, tu krásu docenit. Barevné listy, sluníčko za mraky, hromady kaštanů - třeba si i jeden vyloupněte (anebo dva a více, zvířátka z kaštanů jsou roztomilá pořád) -, ptáčci, veverky… Pak třeba uvidíte, že i ten podzim se dá nejenom přežít, ale dokonce užít :).

Komentáře